Entrevista apareguda al periòdic El Puig, el nostre poble.

Vicent Porta està en el món de la política des dels 18 anys;, militant en partits d’esquerra del nacionalisme i l’ ecologisme. Té una filla i es dedica al camp,  del qual és un enamorat. Fill del Puig, tot el món el coneix com a “Vicent el dels guanos”.

Els contractes que s´estan fent en este Ajuntament són molt arbitraris”

1.- Vosté pertany a la candidatura de “Bloc – Esquerra Unida, Compromís pel Puig. No creu que amb tantes sigles en el nom es pot confondre als electors?

És cert,  són moltes sigles.  Però cal tindre en compte que a l’esquerra els valors, l’ètica,  els principis i,  fins i tot les tradicions,  són molt importants. Som molt gelosos dels nostres principis: d’ací que hi haja molts sub-grups, moltes sigles. Nosaltres no mai fem “matrimonis de conveniència”, sinó fonamentats en acords programàtics. A més a més, també és cert que les diferències ideològiques a l’esquerra són mínimes, i és molt més fàcil pactar amb formacions afins que es mouen per principis semblants. En canvi, a la dreta sols la mou els diners (els seus, es clar). El votant d’esquerres i el votant nacionalista sap molt bé quin és l’ideari d’este partit i quina és la manera de treballar que tenim la gent que composa la llista d´este partit. Per tant… confusió? No crec que en tinga cap.

2.- En un mon globalitzat, quina creu que és la diferencia entre la dreta i l’esquerra quan és la economia la que orienta la política de tots?

Diferència hi ha moltísima. La dreta tots sabem per on va. L´esquerra, encara que tingam que amoldar-nos a les circumstàncies de la ditjosa globalització, sempre serà molt més social una esquerra globalitzada que una dreta socialitzada…

3.-Vosté estiguè en esta legislatura en el govern i ara està en l’oposició. Quina diferència hi ha entre estar en l’oposició i estar en el govern?

El pas del Bloc-EU pel govern va tindre una durada molt curta i es va deure a unes circumstàncies molt concretes. Guanyà les eleccions el PSOE per majoria de vots però necessitava de nosaltres per formar majoria de govern. I, per circumstàncies que no vénen al cas, no va ser possible fer un pacte a l’inici de la legislatura. Al cap d’uns mesos el PSOE va perdre dos escons, els dels trànfugues, i va demanar ajuda als partits per a fer un ajuntament estable. Nosaltres creguérem que era possible formar part d’eixe govern i vam creure ingènuament que el PP mai formaria equip amb els trànsfugues, mai trencaria el pacte antitransfuguisme. Per desgràcia, no van respectar el que havien firmat (no són de fiar) i no ens van deixar actuar i no vam poder demostrar que nosaltres som capaços d´assumir responsabilitats i treballar com cal pel Puig. La moció de censura va fer malbé un projecte de treball il·lusionat i amb trellat, dut endavant per persones amb trellat, moderades i equilibrades políticament i mentalment.

Tanmateix, creiem que les paraules del Partir Popular el dia de la moció de censura dient que el canvi anava a ser positiu s’ha demostrat fals: és totalment negatiu. No hi ha hagut cap canvi a millor, sinó a pitjor.

La nostra relació personal amb els membres de la corporació és molt correcta, com ha de ser, però creiem que estos senyors políticament no es comporten com haurien de comportar-se: ni donant informació, ni fent plens ni fent comissions, per tant esperàvem que foren millors polítics i millors companys polítics del que són.

4.- L’Ajuntament ha reduït els seus ingressos básicament per la minva de la construcció. Vosté, amb les despeses que té l’Ajuntament, quines partides llevaria, de quines partides llevaria diners i a quines altres partides donaria prioritat?

Es clar que els ingresos que l´Ajuntament pot tindre per força han de ser inferiors, donat que la construcció ha anat a menys. De totes les maneres, creguem que les despeses que están fent en dobles-técnics, assesoraments externs, encarregats per tots els puestos, i unes despeses tan sumament increibles i supèrfoles, que podriem estalviar moltisims diners mes que res per a donars jornals a la gent de base, a a gent que de veres ho necesita, baix una llista ben controlada per a que tot lo mon puga beneficiar-se.

Hi hauria que mirar també si la gent major té tota la ajuda posible, si la llei de dependència està aplicada al màxim i si el ajuntament ho controla i ajuda al màxim.

Hi han moltísimes més coses, tant en sanitat com en les escoles, com en altres puestos on localment podem ajudar. I gastar-nos eixos diners que se estàn gastant superfluament en eixes altres partides. Seria qüestió de mirar-ho be, mirar els pressupostos i en acabant repartir. Per supost, el que nosaltres no fariem es malbaratar-los com estan malbaratant-los i ajudariem als més dèbils de la població.

5.-Qué opina vosté del nou Pla General que hi ha presentat per l’Ajuntament?

Sí, hi ha un nou PGOU presentat per l’Ajuntament a Conselleria. Nosaltres vam votar contra eixe Pla General perque creguem que es una aberració tot el que s´estaba fent. Desprès han hagut canvis anulants PAI´s, es a dir, donant-nos la raó. Es a dir, es una autèntica aberració. Nosaltres, lo que pensem es que, si avui de moment creguem que lo que fa falta es sol industrial, pues anem a fer una part per a sol industrial. Però fer-ho de manera consensuada per tots.

Nosaltres creguem que ara no fa falta sol per a edificar vivenda, perque tenim el Puig Nord aprovat, el PAI Golf Mar aprovat i, per tant, hi ha prou vivenda. Anem a veure si necesitem reserves pero que siguen reserves agrícoles, no reserves urbanitzable ja, on ja qualsevol constructor, cualsevol urbanitzador ens puga montar un PAI i el llaurador tinga que pagar, i beneficiar-se sempre el mateix. Fem reserva, pero sent agrícola. I el dia que El Puig necesite vivendes, poder actuar. Si creguem que necesitem vivendes, ho tenim molt fàcil: ahí tenim al costat de l´estació un PAI que està mes de 10 anys empastrat, hi ha terra tota perduda, practicament inconrreable, criant rates…Doncs, anem a començar per ahí, i tanquem el perímetre urbà del poble.

6.-Però vivenda de protecció pública sembla ser que fa falta, perque de fet hi han projectades unes vivendes. En quina situació es troven ara eixes vivendes?

Estàn dins de lo que es Puig Nord. Estàn en un PAI ja urbanitzat. Per tant, el que cal es començar a treballar. Però, estos senyors entraren volent canviar l´Ajuntament i l´han canviat a pitjor. Quant ells entraren estava pràcticament aprovat tot per a les vivendes de protecció pública. I lo primer que feren va ser fer una llista de necesitats i hara fará dos o tres mesos els senyor tornen enrrere: desestimen tot el que hi havia fet i tornen a fer-ho nou. Es a dir, estem exactament igual que fa quatre anys. En lloc d´anar avant anem arrere. Nosaltres tenim molt clar que estes vivendes es tenen que fer ja. I en benefici sempre del poble.

7.- A les hores, per qué vosté, en un ple va votar en contra del les vivendes de protecció pública?

No, no. Nosaltres no votarem en contra de les vivendes de protecció pública. Vam votar en contra de declarar desert l´adjudicació d´eixes vivendes, en contra de des-fer una faena que ja estaba feta, en contra de tornar arrere. Nosaltres el que volem es que les vivendes es facen quan abans. I estos senyors, per una triquinyuela que ja vam posar de relleu al ple, estàn tornat arrere. De una parcela que hi havia, ara l´han partit en quatre. No sabem per quin motiu, no sé si serà mes fácil d´adjudicar per algú que ja tenen pensat.

8.- Com creu vosté que l´Ajuntament està gestionant el personal, tant funcionari com laboral?

Quan presentaren la moció de censura, el nou President de la Corporació digué que el poble anava a canviar de color. I es de veres que l´ha canviat radicalment. Però sempre al seu favor. Tots sabem, perque ha eixit en premsa, que hi ha una regidora que está castigada per haver fet “asejament laboral” a treballadors de l´Ajuntament en la seua àrea.Tots sabem, perque en tots el plenos ho he dit jo mateix, que els contractes que s´estan fent en este Ajuntament son molt, molt arbitraris. Estàn sempre contractant a simpatitzants, amics o afiliats. I en les darreres contractacions, qui vullga enterar-se pot comprovar que es de veres el que estic diguent. En la resta de personal la situació no es millor: denuncies per tots els llocs, pels sindicats, denuncies per treballadors que han acomiadat incorrectament… En fi, creguem que es molt nefasta la actuació de l´Ajuntament de El Puig en quant als treballadors.

9.- Els polítics están molt degradats, els relacionen sempre amb la corrupció, amb el poder mal entés. Des de un poble, com es viu eixa percepció tan negativa que hi ha sobre els polítics?

Des de lo que un regidor de El Puig puga vore, puc dir que això es algo nefast, es algo que no pensem mai en la vida que hi hasca ningú en este poble que siguent regidor puga pensar en fer eixes coses. La política a gran altura es una cosa; en el poble es coneguem tots i tots pensem que estem per ajudar a la gent. Uns ho faràn millor i altres ho faràn pitjor, pero de lo que estic totalment convençut es de que el que se fica en l´Ajuntament es per ajudar. I si no ho fa millor es perque no sap o a lo millor perque no el deixen. Pero la sensació que me dona a mi perque estic sempre en contacte amb la gent del poble, es que als regidors no els tiren mai eixes culpes que podem inclus nosaltres com a regidors tirar a gent dels partits polítics quan estan més amunt.

10.-Per acabar, una xicoteta referencia més personal: Aficions? Relació amb els llauradors…?

Sóc molt aficionat al cinema i al teatre, a més de ser un bon lector. En quant als llauradors, la meua relació, tant particular com professional, és total i absoluta en la defensa del camp i dels seus llauradors.

11.-Voldría afegir algo més de lo que ja hem parlat?

Des del Bloc-EU-Compromís pel Puig, volem afegir que sempre estarem oberts a ajudar a qualsevol persona d´este poble que vinga en algun problema i que nosaltres siguem capaços de poder-lo remeiar. Tant Marc Luis de Gil com jo sempre intentem per tots els mitjans ajudar i ajudar. Gràcies per haver-me fet l´entrevista.