Puçol ha cedit el seu ecoparc a l’Entitat Metropolitana de Tractament de Residus (EMTRE) i com a clients (i pagans) de la mateixa els veïns del Puig a partir d’ara tenim dret a usar-lo. En un principi és una bona notícia. Disposem oficialment d’un servei de tractament de residus nou sense pagar, en teoria, més diners. Però…
Com podeu llegir en la notícia, l’Ajuntament del Puig ho està venent com un pacte de col·laboració entre el Puig i Puçol en favor de l’estalvi energètic.
Això, senzillament, és fals:
  •  El pacte és entre Puçol i l’EMTRE, per descarregar als veïns de Puçol de la factura de l’ecoparc, que a partir d’ara serà assumida per l’EMTRE.
  • No suposa una mesura real d’estalvi energètic en tant que no unifica dos serveis existents sinó que amplia la cobertura d’un que ja existeix; i perquè no suposa una gestió més eficient i barata dels recursos sinó que eixos mateixos recursos (l’ecoparc) canvien de gestors i disposen d’una major cobertura.
  • La factura que li paguem a l’EMTRE per la gestió de residus és tan elevada que permetria, en realitat, que tinguerem, no un, ni dos, sinó tres ecoparcs…
L’Ajuntament del Puig vol penjar-se una medalla que ni és seua ni en realitat és una medalla per penjar-se. Per què ho fa?
  • Per justificar l’elevada taxa del fem que estem obligats a pagar-li a l’EMTRE.
  • Per vendre que està preocupat per l’estalvi energètic, quan la realitat és que l’únic pla d’estalvi energètic que de moment ha fet ha resultat ser una enganyifa. Només cal veure la quantitat de llums que segueixen enceses al poble durant la nit.
  • Per vendre que està començant a compartir serveis amb altres pobles per estalviar despeses. Als pressupostos de 2012 no es contempla cap partida que implique compartir despeses amb altres poblacions.
Des de Compromís pel Puig considerem que les autèntiques mesures d’estalvi en la gestió dels residus passen obligatòriament per:
  • Una reducció dels sous milionaris que s’emporten els directius de l’EMTRE, nomenats a dit pel PP.
  • Una gestió més eficient i racionalitzada de l’EMTRE, que evite duplicitats i despilfarros en una gestió que estem pagant entre tots a preu d’or.
  • La revisió a la baixa de totes les subcontrates que treballen per a l’EMTRE, situant el cost dels seus serveis al preu real del mercat.
  • Tot això hauria de veure’s reflectit, òbviament, en una baixada de l’abusiva taxa del fem, que enguany ha patit una pujada escandalosa del 150 per cent a causa de la mala gestió de l’EMTRE.
Qualsevol acció que no implique racionalitzar l’EMTRE, és persistir en el despilfarro. Estem contents perquè a partir d’ara els veïns del Puig disposarem oficialment de servei d’ecoparc. Però insatisfets perquè considerem que això segueix sense justificar els diners que li paguem a l’EMTRE. A més a més, estarem vigilants perquè l’ecoparc no siga una excusa per justificar una nova pujada en la taxa del fem.