Des del BLOC-ESQUERRA UNIDA COMPROMÍS PEL PUIG considerem que un ajuntament amb una participació restringida, on el govern municipal està format per membres de distints partits, alguns dels quals varen eixir de la formació política per la qual varen ser elegits per presentar una moció de censura als seus propis companys, un ajuntament on els plens municipals se celebren de pasqües a rams, un ajuntament on es presenten mocions tan importants com són els pressupostos al ple sense que els regidors de l’oposició hagen tingut temps d’analitzar les propostes, de debatre-les amb temps, de poder fer propostes alternatives i argumentar-les en funció dels interessos de tot el poble, un ajuntament en el qual els diners se’n van sense que se sàpiga massa bé cap a on,… en un ajuntament així, amb greus dèficits democràtics, l’equip de govern no pot llançar la pedra i acusar els membres de l’oposició de falta d’ètica, perquè els que menys en tenen són els membres de l’equip de govern.

Haurien de respondre, davant de tot el poble, perquè aproven una carretera paral·lela al barranc però separada d’ell per uns pocs metres, de manera que queden uns camps sense que els propietaris els puguen aprotitar; haurien d’explicar qui ix beneficiat d’aqueixa falta de sentit. Haurien de respondre, davant de tot el poble, perquè accepten el trasllat d’un camí rural per a que puguen passar camions i camions sense molestar un determinat negoci sense que s’haja exigit l’ampliació d’aqueix camí, que haurà de suportar un trànsit de vehicles pesats molt superior a l’estricte ús agrícola. O hauran d’explicar com és que li posen multes a l’ajuntament per part del Seprona (el servei de protecció de la natura de la guàdia civil) i ni s’enteren!

Però a açò i a moltes més coses l’única resposta és, com a les enquestes, “No ho sap” o “No contesta”. Encara que des del BLOC-ESQUERRA UNIDA pensem que la reposta que se’ls llig als ulls és “Mai no ho direm ni vos ho volem dir”.

CISTELLES DE NADAL

I ara encara tenen la barra d’acusar l’oposició de no contribuir a l’estalvi en temps de crisi! Des de fa ja molts anys, a l’ajuntament s’havien repartit unes cistelles de nadal, que rebien, sense distincions, funcionaris i polítics. Des de fa molts anys es feia així; però enguany no s’ha fet de la mateixa manera. L’alcalde del poble, en una conversa informal i sense explicar-ne el motiu, preguntà als regidors de l’oposició si enguany també volien rebre la cistella de nadal o volien renunciar a rebre-la. Posades així les coses, la qüestió era: “Si tots la tenen, perquè no nosaltres?”, més encara quan l’equip de govern s’ha gastat més diners dels que valen les cistelles en festes i convits. De manera que, almenys des del BLOC-ESQUERA UNIDA, que en un primer moment pensàrem en no tindre-la, finalment diguérem que sí acceptàvem la famosa cistella.

L’alcalde es destapa ara amb una maniobra manipuladora i demagògica i, a la premsa amiga (amiga de la dreta més retrògrada, la premsa que no contrasta les informacions, la que no pregunta als que no pensen com ells i només publica les opinions d’uns, i només trau la informació que els interessa, faltant a un dels principis bàsics d’una premsa democràtica), fa unes declaracions dient que els regidors de l’equip de govern no han tingut la cistella de nadal, i que estem en crisi, i que gràcies a ells s’han estalviat uns pocs centenars d’euros, i que l’oposició no ha renunciat a la cistella. I apareix citat en un diari on es diu que la cistella tenia no sé quantes coses, que si pernils i torrons, i embotits i conserves, … i sí, hi havia un pernil i tres botelles, però res més.

El que l’alcalde no diu és que a l’ajuntament arribaren unes cistelles de nadal, regalades per una empresa privada, per al mateix alcalde del PP i per als regidors que governen el poble. Ni diu perquè els han fet eixe regal. I si és un regal,…perfecte! El problema és que, des del BLOC-ESQUERRA UNIDA, no ens fiem, ni de l’alcalde ni de l’equip de govern i, per desgràcia, ens obliguen a pensar que darrere del “regal” n’hi ha altres coses,… Voldríem ser més ingenus i pensar que no hi ha res darrere d’això però no ho som. I, a més, sincerament pensem que qui ocupa un càrrec públic ha de comportar-se, a tots els nivells, amb la màxima honestedat i, precisament per evitar malentesos, no acceptar regals personals.

Si una empresa està agraïda a l’ajuntament (però perquè, d’acord amb la llei, s’haja fet bé una cosa, no perquè se li haja fet un “favor”) que ho demostre agraint-ho a tot el poble, i no a unes persones que són els gestors, no els propietaris, del municipi. No podem, ni com a ciutadans ni com a regidors del grup municipal BLOC-ESQUERRA UNIDA, acceptar lliçons d’ètica de qui accepta regals d’empreses privades.

TRÀNSFUGUES I “ENXUFES

La veritat és que en el Puig no hem tingut massa sort amb els darrers governs municipals. Si l’actuació de l’actual govern no ens acaba d’agradar (o, millor dit, no ens agrada gens), què podem dir dels que confessen públicament que, quan ells manaven, “enxufaren” al marit i al fill d’una regidora que ha abandonat la disciplina del seu partit? Què dir quan l’acusen a ella de “mossegar la mà que li donà de menjar”?

Per desgràcia, uns i altres demostren que tenen un sentit patrimonial, de propietat privada, de l’ajuntament. I el problema és que mai no hi ha hagut una autèntica política de personal i de contractacions. Perquè els llocs de treball s’han de donar per mèrits i capacitat, no per amistat ni favors. I els treballadors de l’ajuntament no haurien de deure favors a ningú excepte al seu propi esforç i treball. Però amb polítics que “enxufen” i que després demanen que els tornen els “favors”, malament anirà el poble.

No ens agrada el transfuguisme, però hem de recordar al PSOE que si existeix és perquè el seu partit, i el PP, ho accepten, perquè governen a l’estat o han governat, i no han fet res per resoldre el problema. Ara hi ha trànsfugues a l’ajuntament, sí, però això és una definició política. Els agrade als del PSOE o no, si són bons o mals regidors serà per les seues actuacions en l’equip de govern, i no perquè hagen sigut elegits amb un partit i governen amb un altre, perquè això, gràcies als partits que es reparteixen el poder a l’estat, és totalment legal.

Al BLOC-ESQUERRA UNIDA no li agraden les decisions d’una regidora, de Carmen Palau, però no perquè haja abandonat el PSOE, sinó per les actuacions que pren. Una de les últimes ha sigut presentar, unilateralment, una proposta per canviar el nom del poble per una denominació que és tradicional, però que és una altra de les denominacions tradicionals, quan l’actual, amb una oficialitat de vora dos segles, no suposa cap problema per a ningú i admet qualsevol de les altres que es vulguen utilitzar.

Com en altres assumptes, en l’agrupació local del BLOC-ESQUERRA UNIDA debatérem llargament la proposta. Al ple municipal es va aprovar la proposta de la regidora, però lamentem moltíssim que una decisió d’eixe tipus, que afecta un dels principals elements simbòlics de tota la població, s’haja presentat al ple sense un debat previ, ni una consulta ni una valoració del que això suposa en els referents de tots els pugencs, sense atendre la història, tota la història, de la denominació del poble. A més, han aprovat una denominació que, sense l’acceptació d’organismes superiors, encara no és legal i, a pesar d’això, s’ha construït un monument que ha costat milers d’euros (és per això que volien estalviar-se els de les cistelles?) fins i tot abans de la seua pròpia aprovació. No ens agrada, repetim, la proposta que va fer Carmen Palau, però no per la proposta per ella mateixa, sinó pel fet de presentar-la sense que una cosa tan transcendent haja sigut objecte d’un debat ampli i democràtic.

Nota final: els dos regidors del BLOC-ESQUERRA UNIDA, de mutu acord i amb coneixement i aprovació de tota l’agrupació local, decidírem, en el seu moment, regalar les cistelles (que, com hem dit, no eren tan abundants com el que es publica al diari) a algunes famílies del poble que les necessitaven més que nosaltres. No pensàvem fer públic açò, perquè és una qüestió de consciència, però les declaracions malintencionades que han eixit en la premsa ens obliguen a fer-ho públic. No farem més declaracions al respecte, ni mostrarem proves ni fotos (perquè la nostra intenció no era, ben al contrari, fer-nos “propaganda”), però en el poble ens coneixem tots i nosaltres ens responsabilitzem del que fem, no del que diuen que fem.

Agrupació local del BLOC-ESQUERRA UNIDA COMPROMÍS PEL PUIG.

Vicent Porta Carreres.