100 dies, 100 somriures

Els resultats de les passades eleccions del 24 de maig van obrir una nova etapa política il·lusionant al Puig. El PP perdia la majoria absoluta i, per primera vegada, Compromís esdevenia garantia d’un canvi en la manera de fer política al poble.

En estos primers 100 dies de rodatge hem vist i hem fet de tot. El més important és que hem pogut treballar de valent, en coordinació amb els socis de govern del PSOE, per obrir les portes de l’Ajuntament a la ciutadania i establir les bases per fer del Puig un poble més just, més verd i més participatiu.

Val a dir que bona part de l’energia inicial hem hagut de dedicar-la a apagar els centenars de focs oberts per l’anterior corporació. Amb les arques municipals buides i una muntanya d’assumptes pendents podrint-se als calaixos, els nostres esforços s’han centrat en organitzar el desgavell intern i la manca de gestió amb què el PP havia sumit l’Ajuntament. En això estem i en això ens vorem forçats a seguir durant el temps que calga.

El problema més greu amb què ens hem trobat ha sigut la multa de 400.000 euros que li ha fet el Govern espanyol al poble del Puig. La causa ha sigut l’incompliment sistemàtic per part de l’anterior corporació de la llei d’estabilitat pressupostària. El greuge per al poble és per partida doble: disposem de menys diners perquè els anteriors gestors se’ls gastaren quan no tocava, i durant els dos anys següents rebrem 400.000 euros menys com a càstig per la seua acció. Perquè us feu una idea de la magnitud de la tragèdia, la xifra representa més del què va gastar-se l’equip de Tolosa en ajudes socials durant tota una legislatura.

Tanmateix, això no ens ha llevat la il·lusió ni ha impedit que des del primer dia hajam pogut aplicar mesures significatives que marquen un canvi clar en la manera de governar El Puig.

A continuació, us oferim un resum de les mesures i accions més importants que hem pogut dur a terme en estos primers 100 dies de govern:

· La primera decisió que hem pres ha sigut baixar els sous de l’Equip de Govern, aconseguint un estalvi de 240.000 euros en quatre anys.

· Des del primer dia estem aportant la informació municipal que va generant el consistori: convocatòries, actes i gravació dels plens.

· Per fer-ho d’una manera més àmplia i sistematitzada ens hem adherit al Portal de Transparència Local, impulsat pel Ministeri d’Hisenda i la Federació Espanyola de Municipis i Províncies per donar compliment als requeriments de transparència i bon govern contemplats en la Llei 19/2013. És el primer pas necessari per crear el primer portal web de Transparència de l’Ajuntament, que esperem llençar en la major brevetat possible. Paral·lelament, estem tramitant l’adhesió a la Xarxa d’Entitats Locals i Participació Ciutadana com a punt de trobada de les entitats locals que apostem per millorar els nostres mecanismes de transparència i participació ciutadana.

· Hem democratitzat els plens. Es realitzen com a mínim una vegada cada dos mesos, tractem de respondre a l’instant a les preguntes del públic, que ara té la possibilitat de contrarèplica, no limitem la participació a una pregunta per persona i els gravem i els pugem a Internet perquè estiguen a disposició de tothom. Bona prova d’això és que els plens han passat de ser un simple tràmit burocràtic de mitja hora duració fins estendre’s a una mitjana de dues hores i mitja.

· Ens estem posant al dia amb les associacions del poble i estem preparant la constitució d’una comissió de Participació Ciutadana.

· Estem atenent les peticions d’informació per part de l’oposició i la ciutadania el més ràpid possible, garantint el seu dret a rebre informació que l’anterior corporació vulnerava de manera sistemàtica.

· Hem iniciat les gestions per disposar d’un transport públic que connecte El Puig amb l’estació de metro de Rafelbunyol i l’hospital de Sagunt i done servei de transport general a les persones amb problemes de mobilitat.

· Estem dissenyant un pla que recupere per al poble les dues muntanyes que hi ha al casc urbà, la de La Patà i també la de Santa Bàrbera.

· Hem aconseguit agilitzar la majoria de les incidències d’Agricultura i Obres Públiques que ens estan fent arribar els veïns i les veïnes del poble, donant solucions en una mitjana de 48 hores.

· Hem aturat l’intent de venda d’uns terrenys municipals a una empresa privada, per baix del preu de mercat, iniciat per l’anterior corporació.

· Hem establert una moratòria en la creació de noves comissions taurines al poble.

· Hem aconseguit els fons necessaris per rehabilitar l’antic llavador del Pélec.

· Hem iniciat els tràmits per rehabilitar la Càmera Agrària i fer-la accessible per a les persones amb problemes de mobilitat.

· Estem posant fre al descontrol que hi havia en les despeses corrents.

· Hem centralitzat les compres en els departaments d’Agricultura, Medi Ambient i Obres Públiques, fent-les més eficients i barates.

· Hem racionalitzat les beques perquè arriben preferentment a les persones sense recursos, i així poder destinar els diners sobrants a més ajudes socials a la gent necessitada del poble.

· Hem desplegat una brigada agrària que ha netejat les dues muntanyes i camins de l’horta que estaven abandonats.

· Hem hagut d’avançar la poda en jardineria a tot el poble, a causa de què l’anterior corporació no va fer-la quan tocava.

· Estem dignificant l’ús de la llengua pròpia, recuperant-la tant en la documentació oficial com en les comunicacions de l’Ajuntament.

· Hem aturat el desviament de diners a mitjans de comunicació de fora del poble per promoure els membres de l’Equip de Govern, una pràctica que va ser continuada durant l’anterior corporació.

· Estem treballant pel retorn d’un mitjà de comunicació local que done veu a les diferents sensibilitats del poble i acoste l’activitat municipal als veïns i veïnes.

És evident que això és només l’inici i que encara queda molta feina per fer. Tenim desenes d’idees i projectes al rebost. Us recordem que teniu obertes les portes de l’Ajuntament per fer-nos arribar les vostres propostes i inquietuds. Amb il·lusió, imaginació, valentia i intel·ligència col·lectiva, entre totes i tots millorarem El Puig.

Arxivat en: General, Grup municipal

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *